Gratulerer med dagen i dag Alvin Lee! Uforglemmelig gitarist!

Gratulerer med dagen i dag. Alvin Lee. Mannen og hjernen bak superbandet «Ten Years After», ville vært 79 år i dag, hvis han fortsatt hadde vært iblant oss. Spiller derfor denne fra Cd-samlinga i kveld.

Ten Years After. 1969 - «Ssssh». Chrysalis – 1C 538-3 21083 2. CD. Tysk utg.

Det var på kino i Drammen jeg først stiftet bekjentskap med Alvin Lee og Ten Years After via Woodstock-filmen som gikk på det hvite fine lerretet til Saga kino i sentrum av Drammen, tror det var i 1970. Husker vi diskuterte gitarspellet til Alvin i skolegården på Danvik Skole (Eller var det Strømsø Skole?) dagen etter filmvisningen. Og det var liten tvil om at vi hadde fått en ny gitarhelt. Hendrix kom faktisk litt senere. Noen i skolegården påsto at navnet Ten Years After kom i fra at de hadde øvd i ti år før de spilte offentlig. Noe som selvsagt neppe har rot i den virkelige historien, så vidt jeg vet.

Alvin Lee vokste opp i Nottingham i England, i et musikalsk hjem hvor faren hadde en stor bluesplatesamling, som tidlig vakte sønnen Alvins interesse. Alvin viste seg som et musikalsk talent og begynte tidlig å spille klarinett. Men i 13 års alderen fikk han høre gitaristen i jazz-bandet til Benny Goodman, Charlie Christian. Christian var den første som brukte el-gitar i jazzmusikken og var et legendarisk forbilde for mange jazz-gitarister som fulgte etter. Alvin Lee byttet raskt ut klarinetten med gitar. Deretter hørte han Chuck Berry og Elvis Presley og begynte, inspirert av disse å spille rocken roll. Senere gikk han tilbake til å la seg mer, igjen inspirere av blues-artister, som Muddy Waters og John Lee Hooker.

I 1960 startet han bandet «Ivan Jay and the Jaycats» som byttet navn til «The Jaybird» i 1962. Senere etter en viss suksess og diverse spilleoppdrag, flyttet de til London hvor bandet tok navnet «Ten Years After» i 1966.

1969 ble et merkeår for bandet, da de fikk som det første rockebandet lov til å spille på «Newport Jazzfestival» og senere på selveste Woodstock-festivalen hvor bandet spilte fletta av de fleste andre bandene på festivalen.

Bandet hadde stor suksess og var et høytspillende og drivende blues-rock band som oppnådde stor popularitet både på plate og som live-band.

Men Alvin Lee hadde aldri ambisjoner om å være popstjerne og i 1973 følte han at han og bandet dro i hver sin retning og han hoppet av Ten Years After for å satse på sin egen solo-karriere. Noe han holdt på med til det dessverre gikk galt under en rutineopperasjon for å rette opp ett eller annet feil med hjerterytmen. Han døde 6 mars 2013, på et sykehus i Spania.

---

«Ssssh» er Bandets 4 album og kom ut 2 juni 1969, rett før gjennombruddet på Woodstock-festivalen. «Ssssh» er et drivende godt blues-rock album hvor man til tider får hake-slepp av musikalsk teknikk. Da kanskje i særdeleshet Alvin Lee sitt fenomenale gitarspill på Gibson gitaren sin, med alle klistre-merkene på. Er kanskje ikke helt fortrolig med Alvins vokal, men gitarspillet er en studie i god rocken roll gitar. En plate av god historisk årgang som ikke har gått i glemmeboken. (8/10)

Gratulerer med dagen, Alvin Lee – der oppe i himmelen, med den flotte Gibson harpa di!




Backstage. Desember 2002
Backstage - Mars 2004

Nye Takter 10 desember 1986




Ssssh - Spotify

Alvin Lee of Ten Years After Dead at 68

Ssssh - Discogs

Woodstock Ten Years After I'm Going HomeLive

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

VR-tur på tredemølla i dag: USA. 10573. New York. Rye Town, Port Chester.

Hørt denne i kveld: John Lennon. 1990. «The Lost Sleepy Blind Lemon Lennon Album”