Freedom Monument Sculpture Park




Tredemølletur. USA. 36104. AL. Alabama. Mongomery. 831 Walker St. Freedom Monument Sculpture Park.

Turen min gikk i dag til en nyåpnet park, Freedom Monument Sculpture Park, i Montgomery, Alabama, USA, etablert av borgerrettsadvokaten Bryan Stevenson, midt i staten med en av de mørkete historiene under den hvite undertrykkelsen av den afro-Amerikanske befolkningen i USA, helt fra de ufrivillig kom som slaver fra Afrika og fram til dags dato. En forferdelig historie med grusomheter som slaveri, lynsjing og undertrykkelse. En historie som USA og spesielt sørstatene har liten grunn til å være stolt av. Montgomery blir regnet som hovedstad for den innenlandske slavehandelen og det er derfor et stort lyspunkt at parken er etablert akkurat her.
 
Parken som åpnet 24 mars 2024 inneholder over 50 tematiske skulpturer som et minne over de utallige ofrene for slaveri, rasisme og terror som ble begått av den europeiske befolkningen som har okkupert og annektert hele Nord-Amerika.
 
Hovedmomentet i parken er en gigantisk oppslått bok graverte navn på over 120 000 svarte mennesker som ble frigjort etter borgerkrigen i 1840. På baksiden av den store boken kan vi lese følgende dikt:
 
"Barna dine elsker deg.
Landet du har bygget må hedre deg.
Vi erkjenner tragedien ved deres slaveri.
Vi forplikter oss til å fremme frihet i ditt navn".
 
Et annet minnesmerke er det gigantiske monumentet som ligger på en høyde over skulpturparken hvor man har stenblokker som representerer hvert fylke, med navn på ofre som ble lynsjet av hvit terror mellom årene 1877 og helt opp til 1950. Over 4400 navn er inngravert på disse stenblokkene og forteller med all tydelighet den mørke historien dette representerer.

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

VR-tur på tredemølla i dag: USA. 10573. New York. Rye Town, Port Chester.

Gratulerer med dagen i dag Alvin Lee! Uforglemmelig gitarist!

Hørt denne i kveld: John Lennon. 1990. «The Lost Sleepy Blind Lemon Lennon Album”