Palestina - Israels ran, vårt svik av Odd Karsten Tveit. 2023


Lest boken: Odd Karsten Tveit. 2023. «Palestina - Israels ran, vårt svik» Kagge Forlag. (Lest på appen BookBites)
Den vondeste, sterkeste og mest aktuelle boken jeg har lest på lenge. Dette er en bok med godt dokumentert stoff om hvordan verdenssamfunnet lar et helt folks land bli okkupert og undertrykket av en annen apartheidstat, gjennom hele nyere historie, ja helt siden Israel startet sitt blodige sionistprogram i 1948.
Boken er ikke et angrep på jødene som folk, men et avslørende dokument på Israels politiske masseterror, okkupasjon og apartheidstyring mot det Palestinske land og befolkning. Mange av de tragiske eksemplene vi får lese om her er avsløringer gjort av jødene selv, men som sionist-staten vil dysse ned.
Boka er inndelt i 8 epoker, helt fra det hele startet i 1948 og tar for seg Israels brutalitet overfor en okkupert nasjon helt fram til 2023. Hadde boken vært skrevet i dag hadde det sannsynligvis vært en epoke til med det vi ser skjer i Gaza i dag.
Det er sjokkerende lesing mye av dette, skrevet av en av landets viktigste Midtøsten observatører: Odd Karsten Tveit. Tveit som har vært mangeårig reporter for NRK og bodd og virket i områdene i mange, mange år, kommer med førstehånds og historisk informasjon som alle bør vite om.
Det er sterke saker som blir lagt fram i denne boken her, og jeg selv som har stått med og støttet Palestina i mange år lar meg på nytt fullstendig overvelde og sjokkere over hvor ille og ondskapsfullt dette virkelig er. Eksemplene på massakrer og overgrep fra Israels hånd er mange og har skjedd mye oftere og vært mye verre enn jeg noensinne før har trodd, og jeg sitter igjen med en blodsmak i munnen og en følelse at Staten Israel pr i dag, er et av de ondeste og kyniske apharteid - statssystemer vi har på kloden pr i dag. Mengder med Palestinske barn og unge sitter som gisler i Israelske fengsler. Utallige er myrdet og lemlestet oppgjennom okkupasjonen. Israels soldater har ingen nedre aldersgrense for tortur og drap.
Og etter 7 oktober ser vi det selv i nyhetene hvordan et helt folkemord utspiller seg på TV-skjermen. Selv en såkalt Israel-venn vill ha problemer med å bortforklare dette.
«Palestina - Israels ran, vårt svik», er ikke hyggelig lesing, allikevel en svært viktig bok som jeg anbefaler sterkt til alle for bedre å forstå hva som virkelig skjer i denne konflikten. – Selv er jeg både sjokkert og rystet, men mye klokere. (9/10) – Leseoppfordring!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

VR-tur på tredemølla i dag: USA. 10573. New York. Rye Town, Port Chester.

Gratulerer med dagen i dag Alvin Lee! Uforglemmelig gitarist!

Hørt denne i kveld: John Lennon. 1990. «The Lost Sleepy Blind Lemon Lennon Album”